petek, 24. junij 2011

evolucija

V bistvu se mi že neki časa po glavi podi vprašanje o človeški evoluciji. Bolj konkretno o tem, če obstaja neka najbolj odealna oblika evolucije, t.i. končna stopnja evolucije in ali je možno, da ljudje pospešimo evolucijo ali ustavino?
Precej mi da mislit ta zadnja stopnja evolucije, saj se ta ne bi pojavila ob stalnih življenskih pogojih. Ob tem pojmu si predvsem predstavljam neko ultimativno biološko stopnjo razvoja, v kateri lahko organizem preživi pri čisto vseh pogojih. V znanstveni fantastiki lahko ta pojav zasledimo pri "višjih bitjih", torej bitjih, ki so se povzdognila na višji nivo.
Če nadaljujem s pospeševanjem evolucije, predvsem pomislim na tehnološki razvoj in modifikacijo organizmov na molekulski ravni. Glede zaviranja pa...v bistvu to nekako že danes počnemo, ker smo izumili toliko pripomočkov, ki nam pomagajo premagovati življenske situacije in tako zmanjšujejo človekovo prilagajanje na okolje. Naprimer, sončna očala z visoko zaščito protu UV žarkom sicer zmanjšujejo okvare in poškodbe oči, po drugi strani pa se naše oči ne bojo mogle prilagoditi novim pogojem. Kljub temu menim, da se evolucija v absolutnem smislu ne bo ustavila, ker se moramo na koncu v bistvu prilagoditi še tem prilagoditvam, ki nas načeloma zavirajo pri prilagajanju; če povzamem: evolucija lahko poteka tudi v negativno smer in s tem se bomo razvili v neko osnovno človeško obliko, ki bo zelo zelo občutljiva na spremembe.
Published with Blogger-droid v1.7.2

Ni komentarjev:

Objavite komentar